Festes

Al primer cap de setmana de Gener es lliura la gran panera monumental. Els inicis d’aquest sorteig es remunten a l’antiga escola de Rajadell, que va inventar el sorteig de la panera com a manera d’aconseguir diners per al viatge de final de curs. Actualment, el Col·lectiu d’Entitats de Rajadell continua aquesta tradició. El tercer cap de setmana és la festa de Sant Sebastià. Anomenada la festa major petita del poble, Sant Sebastià esdevé una celebració d’antiga tradició al municipi de Rajadell, com a conseqüència dels vots de poble fets en temps d’epidèmia, en què trobem sant Sebastià com a protector de la pesta. Els vots de poble eren formulats pels hereus de les masies i, per complir-los, cada any, i per torns, una masia passava a recollir el blat a la resta de masies, el pastava i en feia pa per repartir-lo entre els més pobres, com a acte de caritat el dia de la festa. La festa tingué un augment significatiu de participació al poble l’any 1854 quan, després d’un brot de pesta, van morir més de 30 persones. Al segle XIX es va incorporar el ball de la coca dins la celebració de Sant Sebastià, en què la masia que pastava el pa oferia la coca i assenyalava una balladora. Els administradors de la confraria triaven el ballador, la parella feia el ball (que té la seva pròpia tonada), i la coca era subhastada com a reforç econòmic de la diada. Actualment l’acte inclou la missa i la benedicció del pa, l’acte de caritat amb la distribució del panet i del full de Sant Sebastià, el ball de la coca i el ball de bastons, a més d’altres activitats culturals variades. La indumentària de la parella balladora del ball de la coca és la d’una parella d’hereus catalans amb vestit rural ric.

El dissabte desprès de cendra, al Març, es celebra el carnestoltes. La Sala es vesteix de festa per acollir el tradicional ball de nit de Carnestoltes. Se celebra un concurs de disfresses individual, de parella, de grup i de comparsa, compensat econòmicament per un jurat. Després de fer xerinola durant tota la nit, es degusta una deliciosa xocolatada a la matinada.

Al mes d’Abril, quan arriba Pasqua, la gent de Rajadell s’engalana per anar a cantar caramelles per les cases i masies del poble durant tot el cap de setmana. Quan s’arriba a les cases, se saluda els residents i, tot seguit, es canten les cançons i es fa un ball, i a l’hora de marxar es feliciten les festes i es passa la panera. Antigament, les caramelles només eren cantades per homes i eren premiats a les masies amb ous. Els trabucaires de Rajadell, anomenats Morterets, també hi participaven. Més tard s’hi afegiren les dones. Actualment la colla de caramellaires de Rajadell és d’uns seixanta membres i hi participen persones de totes les edats. El segon diumenge després de Pasqua hi ha la Trobada de Caramelles itinerant a Rajadell, Castellfollit del Boix, Aguilar de Segarra, Sant Mateu de Bages i Fonollosa. Des dels més xics als més grans, les colles de caramelles de tots aquests pobles es reuneixen en una trobada multitudinària que vol continuar mantenint viva una de les tradicions més antigues d’aquestes contrades.

Primer i segon diumenge de Maig és la festa major de Monistrolet de Rajadell. Durant el primer diumenge té lloc la festa major religiosa, amb la celebració de la missa a l’església de Santa Maria de Monistrolet. El segon cap de setmana es fa la festa major cívica, amb la celebració del ball de tarda, botifarrada i sarau. Aquesta celebració esdevé una trobada entre veïns i amics de Rajadell i altres municipis del territori. El dissabte i diumenge de final de maig o començament de juny es celebra la festa dels avis. Durant tot el cap de setmana se celebren actes destinats i en homenatge a la gent gran del poble. Aquesta festa permet fer realitat el retrobament de tots, per compartir records i experiències. Hi tenen lloc diversos actes al llarg de tota una setmana com els tallers de manualitats, de gimnàstica, sopar popular, ball i actes culturals (exposicions, etc.), que varien any rere any.

Al 23 de Juny Rajadell celebra l’entrada al dia de Sant Joan i a l’estiu amb una nit plena de màgia: un sopar popular i un ball de nit a la Sala, al nucli antic. La revetlla de Sant Joan a Rajadell, així com en molts altres pobles, sempre s’ha celebrat amb la sortida del poble al carrer per fer petites foguerades, llençar petards i ferpetar la xerrada a la fresca fins la matinada. Durant el mes de Juliol i l’Agost es realitzen diverses actuacions d’estiu al Nucli Antic. Actuacions culturals de tot tipus: havaneres, projeccions de pel·lícules, balls, concerts de gran qualitat a plaça de l’Església, teatre, actuacions i jocs infantils, etc. Una opció ideal per poder gaudir de nits d’estiu a la fresca pels carrerons del Nucli Antic, en un ambient tranquil i acollidor i en un marc arquitectònic gòtic excepcional. El 15 d’agost es celebra la festa major de Sant Amanç de Vilarés. La masia de can Viladés, antiga barriada de Sant Amanç, conserva la tradició de celebrar la seva festa major per la Mare de Déu d’Agost, ja que a l’església de Sant Amanç es venera la Verge. Aquest dia s’hi apleguen els veïns del poble per jugar el tradicional Joc del Conill Porquí, es reparteix coca i cava, i s’amenitza la tarda amb música. El Joc del Conill Porquí consisteix a col·locar un conill d’índies al mig d’una mena de roda que conté 12 portes, tapat amb una capsa. La gent fa apostes sobre quin serà el número de porta pel qual entrarà el conill, i per al guanyador sempre hi ha premi, normalment una ampolla de cava.

Al Setembre es realitzen les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya. Aquestes jornades són organitzades pel Grup de Dansa Cor de Catalunya i pel Col·lectiu d’Entitats de Rajadell, amb la intenció de recuperar, mantenir i augmentar el ric patrimoni d’una de les formes més creatives del folklore català: la dansa tradicional. Alhora, també ens fa arribar els costums i tradicions dels grups de dansa més llunyans. Aquest acte se celebra la nit d’un dissabte del mes de setembre, en el marc incomparable de la plaça de l’Església, al Nucli Antic. L’onze de setembre hi ha la celebració de la Diada al cogulló de can Torra. Hi ha constància que l’any 1975 unes 25 persones del poble de Rajadell van tenir la iniciativa de pujar a peu fins al cogulló de can Torra com a acte reivindicatiu d’aquesta diada. En anys successius es torna a fer aquesta pujada fins que, l’any 1980, l’Associació Cultural i Recreativa de Rajadell agafa l’organització d’aquest acte i, oficialment, es fa onejar la senyera al cogulló. Actualment aquest acte és organitzat per l’Associació del Centre de Castellfollit del Boix, el Centre Agrícola-Recreatiu de Maians, l’Associació Cultural i Recreativa de Rajadell i els Geganters de Sant Salvador de Guardiola. És un acte molt concorregut i hi participen persones d’aquests i d’altres municipis, que pugen al cim (a peu i des de diversos punts) i celebren un esmorzar popular.

Durant el dia 31 d’octubre se celebra la Castanyada de Rajadell, amb l’organització de diversos actes. La Sala del nucli antic acull espectacles com teatre, un sopar popular, ball de nit, representacions teatrals, etc. Les castanyes i els panellets acompanyen la festa i endolceixen la jornada.

El primer cap de setmana de Novembre es realitza la vuitena i última prova de la Volta BTT Anbaso. La Volta Anbaso és una volta ciclista en BTT que es celebra a les comarques de l’Anoia, Bages i Solsonès (d’aquí ve el seu nom) des del primer diumenge de juliol fins a l’últim d’octubre o primer de novembre. Es realitzen proves d’uns 20 a 30 km. en els municipis de Sant Pere Sallavinera, Sant Salvador de Guardiola, Castellfollit del Boix, Aguilar de Segarra, Súria, Fals, Sant Vicenç de Castellet i Rajadell. A Rajadell té lloc l’entrega final de premis a la Sala i un esmorzar.  Segon i tercer cap de setmana de novembre es celebra la Festa Major de Sant Iscle i Santa Victòria. Ens explica la història que el 17 de novembre de l’any 303 els joves màrtirs Iscle i Victòria foren assassinats en un pati d’una presó de Còrdova. A l’Iscle li van tallar el cap i a la Victòria li van llançar fletxes fins a matar-la, en un acte contra la religió cristiana. La veneració d’aquests sants a Rajadell es troba documentada el segle XIX, ja que des del 1814 les seves relíquies han estat venerades pels habitants del poble, entregades pel monestir dels benedictins de Breda als senyors del terme de Rajadell, els Pignatelli. Van ser col·locades en un reliquiari a l’església parroquial pel bisbe Torres el 1901, i durant la guerra civil van desaparèixer. Rajadell, en aquesta data del mes de novembre, celebra la seva Festa Major, ja que Sant Iscle i Santa Victòria són els patrons del poble i són venerats a l’església parroquial del Nucli Antic. Durant el segon cap de setmana de novembre se celebra el tradicional Concurs de Pintura Ràpida Lluís Solernou i el Concurs de Pintura Ràpida Infantil Venanci Vers, que des del 1970 aplega més d’un centenar de pintors d’arreu, de totes les edats, alguns dels quals molt reconeguts. Els tres primers premis d’aquest concurs es queden al poble, concretament a la Pinacoteca-Museu, on es poden veure més de cent quadres d’estils i perspectives del municipi molt diferents. Durant el tercer cap de setmana de novembre se celebren els actes de la Festa Major. El pregó d’obertura, balls i concerts de gran qualitat, actuacions infantils, teatre, conferències, etc., en són alguns exemples. Un programa ampli i variat, que farà reunir els habitants de Rajadell i la gent de la rodalia en un ambient festiu molt agradable en plena tardor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s